ARTfilm - Filmklub

“Számomra a filmklub, mint közösségi tér fontos, a filmekhez kötődő kulturális háttér, motívumrendszer és korrajz miatt. Elengedhetetlen a film közös megnézése után a műalkotás által elindított gondolatok és érzések megvitatása, megosztása.
Nagy öröm számomra, amikor megnyílnak a nézők, és a film hatására képesek elvonatkoztatni a mindennapjaiktól, vagy másként látni sok ismert élethelyzetet. Mindig felemelő érzés számomra, ha ebben tudok segítséget, támogatást adni…”

Bárdos Csaba filmtörténész, moderátor

Az aktuális programot megtekinteni, és regisztrálni a következő hivatkozáson keresztül lehet: https://online.modulartacademy.hu/
Az aktuális film a megadott időpont előtt és után 1-1 héttel bármikor (akár többször is) megtekinthető.

A filmklubot havonta egyszer, hétfő esténként szervezzük, sorozatunkban a hetedik művészet alkotásain keresztül mutatjuk be a többi művészeti ág jeles képviselőit. Vajon kiben nem merült még fel a gondolat, miközben egy képet, szobrot csodált, hogy vajon az milyen körülmények között jött létre, mi ihlette, inspirálta megalkotóját? Mitől vált a gondolat képpé, formává, majd anyaggá és részenként egy új műalkotássá?
A filmek nemcsak a művészek életútját kísérik végig, hanem az alkotás folyamatán keresztül közelebb visznek bennünket belső világukhoz, teljesebb képet kapva a műalkotások megszületéséről.
Mivel a helyszínt adó műhely egyben egy alkotó tér, a vetítések utáni beszélgetések inspirációt adhatnak a nézők számára és talán kedvük támad saját alkotónyelvük megtalálására is.

Korábbi ARTfilm – Filmklub programok listájához kattintson ide

 • John Huston: Moulin Rouge
  A csodálatos színekkel - Lautrec palettájával - váltakozó film noirosan szomorú-sötét képek és a magas művészi igénnyel tervezett és kivitelezett jelmezek-díszletek  páratlan látványvilággal ajándékozzák meg a nézőket ebben a pazar filmben.
  **************************
  Részvételi díj: 2000 Ft Helyszín: 1112 Budapest Cirmos u. 8. tetőtér **************************
 • Kenji Mizoguchi: Utamaro és öt nője
  Toulouse-Lautrec stílusára Edgar Degas képei mellett leginkább Utamaro fametszetei hatottak, Mizoguchi egyetlen önéletrajzi ihletésű filmje a  nők szépségéről és szenvedéséről és a változást hozó művész küzdelméről a megcsontosodott intézményrendszerrel szemben.
  ***********************************
  Részvételi díj: 2000 Ft Helyszín: 1112 Budapest Cirmos u. 8. tetőtér ***********************************
 • Mike LeighMr. Turner
  Joseph Mallord William Turner (1775-1851) mellé mintegy ötven éves korában szállunk be és vele is maradunk élete végéig.
  A művész utolsó évtizedeiben - és a filmen - lefesti A Téméraire hadihajó utolsó útja a Temzén napnyugatakor c. képét, az Eső, gőz és sebesség c. expresszív művet, de a Gőzhajó hóviharban Harbour's Mouth környékén, sőt még A művész rajongói társaságában című kép is festődik egy picit a szemeink előtt.
  Ezek mellett a nyilvánvaló festmények mellett a film alkotói Turner más műveit is "elrejtették" - ezeket a filmvitán részletezzük.
  Részvételi díj: 2000 Ft Helyszín: 1112 Budapest Cirmos u. 8. tetőtér  
 • Vincente Minnelli: A nap szerelmese
  A borinage-i bányászok lelkésze, a (tudományos) festőkkel vitatkozó (őszinte) zseni, az előbb köznevetség tárgyává lett, majd elmegyógyintézetbe csúszott megalkuvásmentes művész és a megszállott újító is megjelenik ebben a tömény  és színes leltárban.
  A főszereplő "életnél súlyosabb" alakítása örökké velünk marad - Kirk Douglas ezzel a filmmel futott be.
   

Cím

Go to Top