2021.05.03. 20:00 – Vertigo

2021.05.03. 20:00 – Vertigo

2 000 Ft

Vertigo (Szédülés) amerikai, 1958, 128 perc, angol nyelven, magyar feliratokkal

Rendező: Alfred Hitchcock

Részvételi díj: 2 000 Ft

ARTfilm rendezvényünk helyszíne • Modul Art Academy ONLINE

ARTfilm rendezvényünk ONLINE térbe költözött – kérjük ITT regisztráljon

Leírás

Alfred Hitchcock: Vertigo (Szédülés) amerikai, 1958, 128 perc, angol nyelven, magyar feliratokkal

A Nő egy régi portréfestmény alapján kap egy fantáziált azonosságot.
A Férfi nem tudja használni a fantáziáját, ha nőkről van szó és kórosan szédül.
Amint a Nőt elé vezetik, a Férfi beleszédül a Nőbe és elfelejti a tériszonyát.
A halál kegyetlen, főleg, ha irányítják, de a férfi hirtelen lehetőséget lát a Nő életre keltésére, akit végül meggyőz az álhatatossága.
A hazugság nem tartható kordában, a bukás elkerülhetetlen.
A Nő és a Férfi is a másik álmába szeret bele, a néző pedig akkor szédül igazán, amint a saját álmaiba tekint a film nyomán…

A Szédülés 1957 szeptemberétől decemberéig forgott San Francisco külterületein, illetve stúdióiban, a megszállottan a vizuális újdonságot kereső Hitchcock pedig talált egy technikát, mellyel minden korábbinál szuggesztívebb látványvilágot alkothatott, és mely tökéletesen konzisztens volt a film teljes mondanivalójával. Ez a technológia az ún. dolly zoom (amit később Hitchcock-fahrtnak, és Vertigo-effektnek is neveztek), melynek lényege, hogy az operatőr egyszerre alkalmazza a közelítést és a távolítást, amitől a nézőnek egészen szürreálisan émelyítő élményben lehet része, pontosan, mint az akrofóbiás főszereplőnknek, akinek az érzései és élményei így vizuálisan minden korábbinál élénkebben adhatóak át.
A Szédülés persze nem csak ebben alkot egészen maradandót, nem hiába a mai napig az egyik legtöbbet elemzett filmklasszikusnak számít. Hitchcock és a legtöbb filmesztéta és kritikus szerint is a film központi motívuma a megszállottság, ám ehhez annyi helyről merít, hogy szinte megszámlálni is nehéz: van itt utalás a doppelgänger-jelenségre, a Pygmalion-mítoszra, de a film körbejárja a rendező kedvenc témáit, a nők, a nőiesség, a szexualitás, valamint a bűn lehetséges kapcsolatait is. Hogy miért is nevezhetjük történetszövési bravúrnak Hitchcock filmjét, azt valójában maga a rendező fogalmazta meg a legtalálóbban, amikor elképzeléseit ecsetelte Francois Truffaut-nak, és annyit mondott „látok egy férfit, aki úgy vetkőztet le egy nőt, hogy valójában felöltözteti.” (https://ectopolis.hu/film/hollywood-i-aktak-11-szedules-1958/)

Rendező: Alfred Hitchcock

Főszerepben: James Stewart, Kim Novak

ELŐZETES

ARTfilm rendezvényünk helyszíne • Modul Art Academy ONLINE 

Go to Top