2024.04.07 – „Matériák” – RITMUS – ismétlődések és motívumok

2024.04.07 – „Matériák” – RITMUS – ismétlődések és motívumok

42 000 Ft

Elfogyott

Oktató Székács Zoltán festőművész, keramikus
Kurzus időtartama 10.00-18.00 /egy óra ebédszünettel/
Előképzettség Nem szükséges
Részvételi díj 42 000 Ft
Hallgatói kedvezménnyel 38 000 Ft

Elfogyott

Leírás

Miről szól a kurzus, kiknek ajánljuk?

A kurzust kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánljuk. Játék és alkotás az anyagokkal. Egy fantasztikus technikai és művészeti stúdium egy ma élő és alkotó kortárs festőművésszel.

Mindennapi életünk velejárója a ritmus, a hétköznapi szóhasználatban mozgást jelent. Átszövi egész létezésünket, a szívdobbanástól a lélegzésünkig, szinte minden velünk született és tanult mozgásformánkban jelen van. De a hangok, a beszéd, a zene, a dobolás, a hangszerek összehangolása, mind-mind a ritmusra épül. A képzőművészetben a ritmusok a képfelületet tér-idővé változtatják, „megmozdítják”, feszültséget teremtenek vagy történetet mesélnek.

A ritmusnak nagy szerepe volt és van Afrikai és törzsi vizuális művészetekben, kézművességben is: a formák, motívumok vagy a színek ritmusa, expresszív hatása, az európai ember számára is vonzó a mai napig. A magyar népművészetben is meghatározó elem a formák és színek ritmusa: a hímzések, gyapjú és vászon szőttesek, de a népi építészet díszítőelemei is ismétlődő motívumok sokszínűségét tárja elénk. Bármely kultúrtörténeti korból, minden nemzet kultúrájából sorolhatnánk a példákat…

A mostani kurzuson főképp a törzsi népekre jellemző motívumok sajátos vizuális megjelenítését próbáljuk a mai modern művészet, a  festészet nyelvére lefordítani.

Számtalan technikai lehetőséget használunk a kurzuson. A cél, hogy az ismétlődő motívumok, elemek, jelek, szimbólumok, segítségével és rendszerszerű megjelenítésével vizuális képélményt hozzunk létre.

 A festészeti technikák végtelen sorát alkalmazhatjuk: ismétlődő gesztusok, papír, linóleum vagy hungarocell dúcok használata. Kollázsok, karcolások az anyagba, mechanikus gesztusok ecsettel vagy előre készített formákkal, saját primer motívumok tervezése, pecsétkészítés különböző anyagokból, festés akrillal, vakolattal, a karcolásos technikák kipróbálása, pozitív-negatív formák készítése és ütköztetése a kompozíciókban.

Azoknak ajánljuk, akik szeretnének a festészet világába betekinteni, és érdekelődnek a festészeti anyagok, a modern festészetben használt technikák és legkülönlegesebb  eljárások iránt.

Részletes tematika

Célunk valamennyi résztvevőnk személyes képességeinek, kreativitásának, egyéni látásmódjának kibontakoztatása. Oktatóink rugalmasan figyelembe veszik az egyéni és csoportos igényeket, és ahhoz alkalmazkodva módosíthatják a tematikát. Az alábbi táblázat napi bontásban tartalmazza a témákat, tevékenységeket.

Nap Téma Tevékenység
délelőtt

10.00-13.00

Alapozás, ritmusok, képépítési technikák Vetítés:

  • inspirációk
  • motívumok, ritmusok a törzsi művészetekben
  • ritmusok a modern, absztrakt festészetben

Prezentáció

  • Alapozás, ismerkedés az anyagokkal
  • Motívumok, ritmusok: festés, karcolás, pecsét és más technikák
  • Kompozíció, tervezés

Egyéni kompozíciós kísérletek konzultációval

  • gyakorlat kisebb 30×30 lemezekkel
13.00-14.00 Ebédszünet
délután

14.00-18.00

A festmény fejlesztése

Folyamatos konzultáció

A képek befejezése

Összegző foglalkozás:

  • vázlatok alapján és az eddig elsajátított technikákkal önálló munkák elkezdése, nagyobb, 50×50 méretben is.

A tervezéstől a képépítésig:

  • önálló alkotómunka, folyamatos konzultációval

A  kép egyéni továbbfejlesztése  különböző módokon

Mikor kész a kép?

Összegzés, közös kipakolás, értékelés

A kurzusok időpontváltozásának jogát fenntartjuk, az esetleges változásokról, órapótlásról hallgatóinkat haladéktalanul értesítjük.

Milyen szintű kurzus, milyen tapasztalat szükséges a kurzus elvégzéséhez?

Ez egy művészi szintű tanfolyam, Székács Zoltán festőművész vezetésével. Egy napos kurzusunk kezdőknek és haladóknak egyaránt szól, nagy segítséget és jártasságot biztosít   a színelmélet vagy a kompozíció témákban. A kurzus lehetőséget ad az alapismeretek átadására is, ugyanakkor egyéni felkészültségtől függően minden résztvevő meg fogja találni a neki legmegfelelőbb technikát, amelynek segítségével rövid idő alatt kész alkotásokat képes létrehozni.

A hétvégi kurzuson aktív kísérletezés folyik, melynek során felszabadulnak a belső kreatív energiák, a tudatalatti késztetések és készségek, és egyedi, néha meglepően kvalitásos műalkotások születnek.

Milyen témák, ismeretek felfedezésére hívunk?

A hétvégi intenzív kurzus több technikai eljárás megismerését tűzi ki célul. Egyszerűen elsajátítható módszerekkel, könnyen megtanulható festészeti technikákkal és anyagokkal ismerteti meg résztvevőinket. Alapozás, struktúrás felületek kialakítása, ismétlődések képépítési technikái, eszközei, kollázs-technikák, gesztusfestési eljárások. Kísérletezhet kedvére , játszhat az anyagokkal. Megtalálhatja azt a technikát, kifejezésmódot amelyik az ön számára legalkalmasabb. Székács Zoltán műhelytitkaival ismerkedhet meg a kurzuson!

Oktató

Milyen támogatást nyújtunk a kurzus során?

A kiscsoport (minimum 7, maximum 12 fő) keretein belül egyéni támogatást nyújtunk a technikai ismeretek, műhely titkok elsajátításához. Az önálló alkotó munka során  oktatónk személyre szabottan ad korrekciót, tanácsokat.

A legfeljebb 12 fős létszámú csoportos foglalkozás lehetőséget biztosít a személyes kapcsolatok kialakítására, kialakulására. Fontos kérdés a “Hogyan tovább?”,  továbbfejlesztési javaslatokat kap a félkész munkáira is. Ha pályázatokra, kiállításra készül, segítséget kaphat a foglalkozást vezető tanártól  az anyag kiválogatására, zsűrizésére is.

Milyen további lehetőségeket ajánlunk?

Hasonló vagy más témakörre épített kurzusainkról tájékozódj honlapunkon! Konkrét, személyes céljaid megvalósításához konzultálj az oktatóval vagy az Academy vezetőjével.

További információk

Előképzettség

Nem szükséges

Kurzus időtartama

10.00-18.00 /egy óra ebédszünettel/

Részvételi díj, kedvezmények

• Teljes részvétel díj: 42 000 Ft
• Hallgatói kedvezményes részvételi díj: 38 000 Ft
• Páros jelentkezés vagy több hétvégi kurzusra való jelentkezés esetén kérjen egyedi ajánlatot elérhetőségeinken

A kedvezmények egymással nem vonhatók össze.

A fizetés ütemezése

Két részletben kérjük a részvételi díj megfizetését:
• 10 000 Ft foglalási díj – jelentkezéskor esedékes, a foglalási díj beérkezési sorrendjében történik a helyfoglalás
• 32 000 Ft vagy a kedvezménnyel csökkentett fennmaradó összeg – a minimum létszám jelentkezését követően, legkésőbb a kurzus kezdete előtt két munkanappal átutalással vagy a helyszínen, a kurzus napján készpénzben kérjük befizetni. Ennek esedékességéről e-mailen küldünk értesítést.

A kurzusok kizárólag kiscsoportban, 7-12 fővel kerülnek megszervezésre. A minimális létszám jelentkezését követően esedékes a teljes részvételi díj befizetése. Amennyiben a kurzus nem indul el, úgy kérésére a befizetett foglalási díjat visszafizetjük, vagy másik kurzusra való jelentkezéshez felhasználhatja.

Mit tartalmaz az ár?

• Magas színvonalú oktatás tapasztalt, kvalitásos művész vezetésével
• Kizárólag kiscsoportban történik az oktatás (minimum 7, maximum 12 fő).
• Minden művészeti alapanyagot és eszközt biztosítunk, az alkotásokat a kurzus végén a résztvevők hazavihetik.
• Oktatási anyagok, segédletek
• Kényelmes infrastruktúra: Igény szerint kötényt, könyök védőt biztosítunk. A résztvevőknek a frissítők, kávé, tea, ásványvíz fogyasztása korlátlan.
• A kurzuson két kisméretű farostlemez kép készíthető. (Méretek: 30×30–50×50). Az alkotásokat a kurzus végén a résztvevők hazavihetik. Több kép készítése esetén az anyagköltséget kérjük a helyszínen megfizetni.

Bővebb információ

Bővebb információért bátran keress bennünket! Oktatóinkkal való személyes találkozáshoz, konzultációhoz, kérjük, egyeztess velünk időpontot elérhetőségeinken!
Tel.: +36 70 512 4025 (hétfőtől péntekig 9:00-17:00)
+36 70 432 6481
E-mail: info@modulartacademy.hu

Kurzus helyszíne

Modul Art Academy – 1112 Budapest, Cirmos u. 8. tetőtér

Cím

Go to Top