2023.05.13 – 2023.05.27 – Időutazás a XIII. század festészetében – tojástempera és aranyozás

2023.05.13 – 2023.05.27 – Időutazás a XIII. század festészetében – tojástempera és aranyozás

108 000 Ft

Elfogyott

Oktató Erdős Beáta restaurátor
Kurzus időtartama 2023 május 13., 20., 27. – 3 alkalom, szombatonként

10:00-18:00 /egy óra ebédszünettel/

Előképzettség Nem szükséges
Részvételi díj 108 000 Ft
Hallgatói kedvezménnyel  98 000 Ft

 

Elfogyott

Leírás

Miről szól a kurzus, kiknek ajánljuk?

Ezt a kurzust azoknak ajánljuk, akik az aranyozás hagyományos, míves technikáit, eszközeit és a művészeti korhoz kapcsolódóan a tojástempera festési technikáját szeretnék megismerni, gyakorolni: az olasz gótika, illetve korai reneszánsz, trecento-quattrocento jellegzetes festészeti technikáit, anyagait, eszközeit ismerhetjük meg művészettörténeti ismeretekkel kiegészítve.

A résztvevők egy darab mesterművel ékesíthetik majd gyűjteményüket otthonukban, egy korabeli festőmester másolatát megfestve, az alapozástól felépítve a kész alkotásig.

A kurzus lényege nem a korhű pontossággal elkészített másolaton van, hanem azon a megtapasztaláson, ahogy a különböző festékrétegekkel, ecsetvonásokkal létrehozták az elért vizuális hatást a különböző korokban a híres mesterek. Ennek járunk utána korabeli leírások alapján, kísérletezünk pigmentek, különféle médiumok keverékeivel. Megismerjük az aranyozás hagyományos technikáját, eszközeit is. Az itt megszerzett festészeti alapanyagok tudásával, megtapasztalásával  könnyebben elnavigálhatjuk saját festői egyéniségünk kibontakoztatását a továbbiakban.

Ajánljuk mindazoknak akik szeretnének a „kulisszák mögé látni” betekintést kapni a festőművészet történelmi fejlődésének gyakorlati, kézzel fogható felfedezésébe. Előképzettség nem szükséges!

Részletes tematika

Célunk valamennyi résztvevőnk személyes képességeinek, kreativitásának, egyéni látásmódjának kibontakoztatása. Oktatóink rugalmasan figyelembe veszik az egyéni és csoportos igényeket, és ahhoz alkalmazkodva módosíthatják a tematikát. Az alábbi táblázat napi bontásban tartalmazza a témákat, tevékenységeket.

Nap Téma Tevékenység
1. Alapozások, előkészületek az aranyozáshoz

EBÉDSZÜNET

Aranyozási technika

Délelőtt

  • Bemutatkozások,
  • Elméleti bevezető / ráhangolódás a korra, képekben
  • Fallemez előkészítése, alapozás
  • Másolat átvitele a falemezre, előrajzolás
  • Prezentáció: aranyozás technikája, eszközök (párna, kés, ecset használata, médiumok)

Délután

  •  aranyozás (23 karátos aranyfüst lapokkal)
  • Aranyozás befejezése,felületkezelés
  • achát köves polírozás
2. Festés

EBÉDSZÜNET

Festés

Délelőtt

  • Prezentáció: tojástempera kötőanyag elkészítése, korhű színpaletta ismertetése,  a tojástempera festési technikája, pigmentek és különféle médiumok használata, a festőpaletta előkészítése, színpróbák
  • Alapszínek festése

Délután

  • Festési gyakorlatok,  szín – vázlatok
  • kompozíció, pontos arányok
  • Korhű ecsetvezetési festő-technika
  • szín-rétegződések
3. Festés

EBÉDSZÜNET

Festés

Délelőtt

  • kép önálló festése folyamatos szakmai támogatással

Délután

  • kép önálló festése folytatólagosan, szakmai támogatással
  • A kép befejezése, vernissage
  • Finissage, kipakolás
  • Összegzés, megosztó kör

A kurzusok időbeosztását megtekintheted honlapunkon, az időpontváltozás jogát fenntartjuk, az esetleges változásokról, órapótlásról hallgatóinkat haladéktalanul értesítünk.

Milyen szintű kurzus, milyen tapasztalat szükséges a kurzus elvégzéséhez?

A részvételhez nem szükséges előképzettség.

Minden résztvevőt egyéni felkészültségének, tudásának figyelembe vételével irányítjuk a saját célja felé.

A másolatokhoz a korabeli festmények kiválasztásában segítséget nyújtunk. Teljesen kezdők számára egyszerűbben kivitelezhető, míg a gyakorlottabbak számára összetettebb festményt ajánlunk másolásra. Az aranyozás míves, kézműves technikája semmilyen előképzettséget nem igényel.

Milyen témák, ismeretek felfedezésére hívunk?

A kurzus során megismerkedünk egy ősi festés-technikával : az aranyozás tradicionális technikájával és eszközeivel ÉS a  tojástemperával, ahol a pigmentek, azaz porfestékek föld színei ragyogják be a festményt.  A 13. századi olasz festészeti korszakból többek közt Giotto, Cimabue mesteri alkotásain keresztül a korai reneszánsz festőtechnikáinak titkos receptjeit sajátíthatjuk el.

Az adott kor neves alkotóinak festményeiből választott művet MÁSOLNI fogjuk. Egy rövid kortörténeti áttekintéssel, vetítéssel kezdünk, majd az a falemez alapozási technikáját ismerjük meg. A technikákat bemutató prezentációkat követően, gyakorlatokat végzünk: falemezen absztrakt kompozíciót, képet alkotunk aranyozással és festéssel. A festés során a  korabeli kötőanyagokkal keverjük a színes pigment port. A korabeli mesterek festményeiből választott kép alkotását a gyakorlatokat követően kezdjük el, folyamatos szakmai támogatással.

A kurzus középpontjában most nem az önálló, egyéni képalkotás a cél, hanem – az örömteli alkotás közben – a másolt festményeken keresztül inspirációt kapjunk a festészetben használt anyagok és technikák végtelen lehetőségéből. A kézzel fogható sikerélmény persze most sem marad el, 1 db klasszikus műalkotásról készült festményt vihetünk majd haza, falemez alapon.

Oktató

Művész családba született. Művészeti tanulmányait Párizsban és Hollandiában végezte 1989 – 2011 között.
A párizsi Sorbonne Egyetem festményrestauráló szakán végezte tanulmányait. 16 éves kinttartózkodása alatt számos galériával, múzeummal dolgozott együtt.  ( Musée du Louvre, Fondation Wildenstein, Petit Palais, Chateaux de Loires…) A  különféle archaikus művészeti festő-technikákat több éven át a J.Hermil párizsi festőiskolájában tanulta és oktatja azóta is.
A Fondation de France különdíját megnyerte 1994-ben. Egyéni kiállitásai többek között Versailles-ban ( 1993- GalerieGeode ), Párizsban (1995.- Centre d’Animation 17-éme ) és Franciaország számos városában kerültek megrendezésre.
2005 óta festőterápiával is ( tanulmányok: Hollandia- Fondation Emerald) foglalkozik.

Milyen támogatást nyújtunk a kurzus során?

A kiscsoport (7-10 fő) keretein belül egyéni támogatást nyújtunk a technikai ismeretek, műhely titkok elsajátításához. Az önálló alkotó munka során oktatónk személyre szabottan ad korrekciót, tanácsokat.

Milyen további lehetőségeket ajánlunk?

A későbbiekben tervezzük haladó kurzus indítását, az elsajátított archaikus festőtechnikák továbbfejlesztésére, saját képi világunk egyéni megjelenítésére.

Hasonló vagy más témakörre épített kurzusainkról tájékozódj honlapunkon! Konkrét, személyes céljaid megvalósításához konzultálj az oktatóval vagy az Academy vezetőjével.

További információk

Előképzettség

Előképzettség nem szükséges

Kurzus időtartama

2023 május 13., 20., 27. szombatonként 10:00-18:00 /egy óra ebédszünettel/

Részvételi díj, kedvezmények

• Teljes részvétel díj: 108 000 Ft
• Hallgatói kedvezményes részvételi díj: 98 000 Ft
A részvételi díj tartalmazza a minőségi művészeti anyagok, eszközök díját is!

A fizetés ütemezése

Több részletben kérjük a részvételi díj megfizetését:
• 30 000 Ft foglalási díj – jelentkezéskor esedékes, a foglalási díj beérkezési sorrendjében történik a helyfoglalás
• 78 000 Ft vagy a kedvezménnyel csökkentett kurzusdíjból fennmaradó összeg – a minimum létszám jelentkezését követően, legkorábban a kurzus kezdete előtt két héttel átutalással kérjük befizetni. Ennek esedékességéről e-mailen küldünk értesítést.

A kurzus kiscsoportban, 7-12 fővel kerül megszervezésre. A minimális létszám jelentkezését követően esedékes a teljes részvételi díj befizetése. Amennyiben a kurzus nem indul el, úgy kérésére a befizetett foglalási díjat visszafizetjük, vagy másik kurzusra való jelentkezéshez használhatod fel.

Mit tartalmaz az ár?

• Magas színvonalú oktatás tapasztalt, kvalitásos művész vezetésével
• Kizárólag kiscsoportban történik az oktatás (minimum 7, maximum 12 fő).
• Minden alapanyagot és eszközt biztosítunk: falemez alapok, korhű pigmentek, kötőanyagok, minőségi ecsetek, 23 karátos aranyfüst lapok. A kurzuson készített alkotások szintén a résztvevők tulajdona lesz.
• Oktatási anyagok, segédletek
• Kényelmes infrastruktúra: Igény szerint kötényt, könyök védőt biztosítunk. A résztvevőknek a kávé, tea fogyasztása korlátlan

Bővebb információ

Bővebb információért bátran keress bennünket! Oktatóinkkal való személyes találkozáshoz, konzultációhoz, kérjük, egyeztess velünk időpontot elérhetőségeinken!
Tel.: +36 70 512 4025 (hétfőtől péntekig 9:00-17:00)
+36 70 432 6481
E-mail: info@modulartacademy.hu

Tanfolyam helyszíne

Modul Art Academy – 1112 Budapest, Cirmos u. 8. tetőtér

Érdekelhetnek még…

Cím

Go to Top