2022.03.07. 18.00 –Lowry asszony és fia

2022.03.07. 18.00 –Lowry asszony és fia

2 000 Ft

Lawry asszony és fia– angol életrajzi film 91 perc, 2013 (angol nyelven, magyar felirattal)

Rendező: Adrian Noble

Részvételi díj: 2 000 Ft

ARTfilm rendezvényünkre regisztráció • Modul Art Academy ONLINE

 

 

Leírás

Adrian Noble –Lowry asszony és a fia

angol életrajzi film, 2019

Tanulmány Anglia legnépszerűbb festője, LS Lowry életéről, a küzdelméről az anyjával és a sötétséggel. Tanulmány, ami általánosságban is elemzi a kreatív lélek küzdelmét a képmutató középszer kisstílű kukacoskodásával.

A finom sárm már a film elején megjelenik és végig velünk is marad – ez nem egy távolságtartó „elegáns” kosztümös dráma, mint sokan hinnénk.
Szentimentalitás sem jellemzi, viszont átszövi a finoman lopakodó realizmus, amint szemléletes képekben mutatja be a híres brit festő, L S Lowry (Timothy Spall) és anyja, Elizabeth (Vanessa Redgrave) feszült kapcsolatát.

L S apja halála után édesanyjával kettesben élt egészen L S 52 éves koráig, amikor az anya meghalt, 1939-ben.

Elizabeth 1934-ben már ágyhoz van kötve, egyetlen hobby-ja a szorgalmas önsajnálat, amit a dolgozó emberek pocskondiázásával fűszerez, de csak akkor amikor éppen nem a saját fiát szapulja türelmetlenül és rendületlenül, főleg annak a festményein élezve borotvaéles nyelvét. „1868 óta nem voltam vidám” – jelenti ki 1934-ben, miközben csak azt látjuk, hogy fia teljesen elkényezteti és kedvesen tűri, amint anyja közben kitartóan sértegeti. Elizabeth szeszélyei meghatározzák a festő és a film lelki tereit.
Kis házuk Lancashire-ben a fiú passzív-aggresszív keserűségének és az anya fia iránti kriticizmusba fordult csalódottságának az otthona. A fiú azonban igazi művész: ezeket a kritikákat – „nem evilági módon született”, „zavarbaejtően unkonvencionális”, stb. – elismerésnek fogja fel és a művészi tevékenysége üzemanyagaként használja őket. A film is így tesz, hogy a realista portréfestés ne legyen unalmas a néző számára.
Egy fantasztikusan változatos és mégis valós álomtérbe léptet minket, ahol az anya álmait továbbálmodó fiú álmait továbbálmodó filmalkotók álmait mi, nézők minden előzetes várakozással szemben szívesen csemegézzük, miközben a keserűség házából a túlélés padlásán keresztül eljutunk a bölcsesség mezőire.
A ma sokak által nagyra becsült L S Lowry művészetének mélyre hatoló, elemző ünneplése ez a film. A Liverpool-Manchester-Lancashire, észak-angliai iparváros-háromszög északi csücskének városi, vörös téglás hétköznapi szépségeit és a köztük kiállításért küzdő Lowry rejtett ünnepeit felváltva tálaló mű egyszerre részletesen informatív és lebilincselő kalandfilm.
Főszerepben:
Timothy Spall – L S Lowry
Vanessa Redgrave – Elizabeth Lowry

A film otthon, online is megnézhető regisztrációt követően • Modul Art Academy ONLINE 

Cím

Go to Top