2021.12.06. 18:00 – Emlékképek

2 000 Ft

Emlékképek (Powidoki) 2016-ban bemutatott lengyel filmdráma.

Rendező: Andrzej Wajda

Részvételi díj: 2 000 Ft

ARTfilm rendezvényünkre regisztráció • Modul Art Academy ONLINE
A vetítés helyszíne: Modul Art Academy – 1112 Budapest, Cirmos u. 8. tetőtér
A film online felületünkön is elérhető a regisztrációt követően ITT 
Kategória:

Leírás

Andrzej Wajda: Emlékképek (Powidoki) 2016-ban bemutatott lengyel filmdráma.

Władysław Strzemiński (1893-1952) lengyel festő és esztéta életének befejező évei adják az alapot Andrzej Wajda utolsó filmjéhez.

Strzemińskit a Lengyelországban hatalomra került szovjet bábkormány emberei feketelistára teszik, mert művészete és tanításai nem férnek össze a szocialista sematizmussal. A korábban forradalmár és háborús hős esztéta-tanár minden érdeme semmis lesz ebben a tébolyult rendszerben, sőt a hatalomra került buta és gyáva káderek szemében irigységet keltenek érdemei.

Mik ezek az érdemek? Strzemiński orosz származása ellenére Lengyelország leghíresebb festője és művészeti teoretikusa lett. Feleségével, a szobrász Katarzyna Kobróval meghirdették az unizmust, a kubizmusból és a szuprematizmusból kiinduló képzőművészetet, színházat, irodalmat és zenét. Strzemiński 1926 és 1929 között kétszínű és chiaroscuro festményeket készített, míg a következő években (1930-34) a háttér élénk színeket kapott, amelyek szinte megágyaztak az optikai-kinetikai kutatásoknak… Lásd: Strzemiński

A lengyel konstruktivistákról és unistákról: ITT

Strzemiński rendkívül népszerű és a szakma által nagyra értékelt előadásokat tartott a Łódźi Akadémián, így hamar szembeütközött a szocialisták realistának nevezett művészetirtásával. Nemesen viselt és véghezvitt méltó bukását bontja ki a film – az esztétikai kánonnal szembeszegülő művész örök kálváriájának kortalan balladájává általánosulva. A kedvesen előadott hatalmi kényszernek való megfelelés büszke elutasítását a kapuk fokozatos bezárulása követi. Előbb a főiskolán tartott előadásait függesztik fel, majd a diákjai által szerzett munkahelyeiről is sorban elküldetik az elvtársak. Diákjai képeinek kiállítását egy csapat verőember zúzza szét – a szocialista párt számára ez akkor alapvető módszertan. A diákok szeretnék legépelni és titokban kiadni a könyvét (egy míves recenziója innen letölthető angol nyelven), de a titkosszolgák lesben állnak és lecsapnak rájuk… Strzemińskinek nem csak a munkásságát radírozzák ki a közéletből, de a felesége is elhagyja, és a lányáról sem tud fizikailag gondoskodni. Komoly testi fogyatékkal él (egy kar és egy láb nélkül) és lassan szinte mindenki magára hagyja, de a lelke erős – a tragikus vég eljöveteléig nem adja fel a küldetését.

Szigorú és fegyelmezett rekonstrukciója ez a tényeknek, néhány igazi Wajda beállítással és kameramozgással. Hibátlan rendezés, átütő színészi alakítások! A Powidoki tiszteleg azok előtt, akik a legszorultabb helyzetekben is folytatták küzdelmüket a gondolatszabadságért, az emberségért, példát adtak a diákjaiknak és a gyerekeiknek. Milyen üzenetet adhatunk át az utódainknak – ez itt a kérdés.

A filmről elsőre gondolhatjuk, hogy nehéz, de felemelő és könnyen befogadható…

Rendező: Andrzej Wajda

Főszerepben: Aleksandra Justa, Boguslaw Linda, Zofia Wichlacz

ELŐZETES

ARTfilm rendezvényünk helyszíne • Modul Art Academy – 1112 Budapest, Cirmos u. 8. tetőtér

A film otthon, online is megnézhető regisztrációt követően • Modul Art Academy ONLINE 

Cím

Go to Top